Att plugga utomlands – var ska man åka?

 

Ett ämne som jag älskar och som jag gärna delar med mig av mina erfarenheter inom är utlandsstudier och praktisera utomlands. Jag har varit i väg två gånger. Första gången på praktik under en termin i Brasilien och andra gången på utlandsstudier i Shanghai. Det är mycket att tänka på när man ska välja var man ska plugga eller praktisera utomlands.

Det är inte lätt att veta, om, hur, när eller var man ska åka. Men om man är det minsta sugen och har möjligheten att åka så tycker jag absolut man ska göra det! Det är en helt fantastisk möjlighet och man utvecklas så mycket av det. Så roligt att lära känna en ny stad och land på riktigt.

plugga_utomlands_praktik_brasilien_rio
Utanför skolan i Brasilien, förutom att plugga läste vi även två kurser på universitetet.

Hur ska man tänka när man ska välja land och skola/praktik?
Några punkter som jag tycker hjälper att fundera ut innan man bestämmer sig är dessa:

  • Tänk igenom vad du är ute efter. Är skolan det absolut viktigaste för dig? Att få den bästa utbildningen och den bästa skola? Då måste du se över det, alla länder har inte lika utvecklad och bra skola som Sverige, och vissa har bättre inom ditt ämne.

 

  • Var erbjuder din högskola/universitet i Sverige samarbeten?  Olika högskolor har samarbeten med olika länder/skolor. Halmstad Högskola exempelvis hade samarbete med både Brasilien och Kina, vilket underlättar. Speciellt vid studier. Det är skönt när skolan hjälper till med vissa saker, för det är lite pappersarbete och viktiga saker att tänka på. Praktik är lättare att fixa utan skolans hjälp, men underlättar att ha info och hjälp från skolan här med. Om man vet redan innan man väljer högskola/universitet att man vill utomlands, kan det vara bra att kolla upp detta redan innan det valet.

 

  • Är det viktigt för dig att lära dig engelska på riktigt? Man lär sig mycket bättre engelska i engelsktalande länder än vad man gör i länder som inte har det som modersmål. Simple as that.  Den engelska som talades exempelvis i Brasilien är inte lika bra då deras modersmål är brasiliansk portugisiska och man måste betala för sin utbildning, därmed för att lära sig engelska.

 

  • Vid praktik utomlands, så välj ett land och företag där de anställda kan engelska och att det finns jobb att göra på engelska. Det är lätt att språket blir en svårighet, i Brasilien kunde många på mitt företag och alla på min avdelning engelska. Men lunchrast- och korridorssnacket var ofta på portugisiska.
plugga_utomlands_praktik_brasilien_rio_de_janeiro
Inte helt fel att hänga här på sina lediga dagar…
  • Har du ett land du är nyfiken på eller alltid har velat testa att bo i? Perfekt tillfälle att testa på när du studerar eller praktiserar. Du får vänner genom jobb eller skolan och kan leva som en local. Tänk då på att skolan i detta landet kanske inte är den bästa, men man lär sig andra saker som är minst lika värdefulla, men såklart inte i alla avseenden.

 

  • Vill du åka med en kompis eller åka själv? I så fall får ni komma överens om var, jag åkte med min kompis och jag måste erkänna att det var väldigt roligt att åka två till Brasilien…
plugga_utomlands_praktik_brasilien_rio
Jag och den bästa kompanjonen i världen.

 

Har ni eller ska ni plugga/praktisera utomlands? Vart var/ska ni? Tell me! : )

 

Kram Klara

Lämna ett svar

Prenumerera på nya inlägg?

Toppinlägg

Share on facebook
Share on pinterest
Share on linkedin

Läs fler inlägg

Stäng meny